Škoda Vision Gran Turismo

24 квітня Škoda представила концепт-кар Škoda Vision Gran Turismo. Світова прем’єра транслювалась в прямому ефірі з PLAYzone Arena у Празі. Переглянути запис трансляції можна за посиланням Youtube каналу Škoda Motosport.

Škoda Auto представляє неймовірний повністю електричний концепт-кар Škoda Vision Gran Turismo у відеогрі Gran Turismo 7 PlayStation, аби підсилити свою присутність у світі цифрових перегонів. Повнопривідний одномісний автомобіль поєднує в собі елементи культової моделі Škoda 1100 OHC Spider 1957 року випуску з сучасними елементами дизайну Skoda Modern Solid. Перший ескіз дизайну показує вражаючі задні фари, натхненні характерним тонким світловим підписом.

Попри те, що Vision Gran Turismo є віртуальним автомобілем, при створенні концепт-кара дизайнерам довелося врахувати низку обмежень. Це пов’язано з вимогами гри. «Привабливість Gran Turismo полягає не лише в її першокласній графіці – гра також відрізняється реалістичною симуляцією водіння, тому нам довелося адаптувати дизайн автомобіля до цього. Авто і його характеристики в грі визначаються більш ніж сотнею технічних параметрів, деякі з яких є специфічними для нашого дизайну», — пояснює Мартін Портеш, керівник команди, яка розробила концепт Škoda Vision Gran Turismo.

З самого початку було зрозуміло, що це електрокар з повним приводом. Дизайнери поставили йому літій-іонні батареї в підлогу, чотири електродвигуни, по два на кожній осі, і загальну потужність 800 кВт. Віртуальний автомобіль використовує 800-вольтову архітектуру та активну аеродинаміку. «Ми хотіли, щоб він не тільки виглядав чудово, але й міг конкурувати з найкращими у своєму класі», — каже Портеш.

Дизайнери застосували новий підхід до роботи над цим віртуальним автомобілем. «Ми розробили Vision Gran Turismo інакше, ніж серійні автомобілі. Зазвичай ми спочатку визначаємо внутрішній простір, а потім опрацьовуємо деталі, але тут ми почали з того, що найбільше видно з кабіни: керма. Рульове колесо має всі необхідні ігрові елементи, і дизайн усієї кабіни слідує від нього», – пояснює дизайнер інтер’єру Жюльєн Петіцейне.

Мінімалістичні деталі та витончені поверхні базуються на мові дизайну Modern Solid та інших концепціях, таких як Vision 7S. Жюльєн Петіцейне також пояснює, що лінії кабіни розроблені, щоб допомогти зосередити увагу гравця на швидкісній трасі.

Витончені лінії екстер’єру натхненні моделлю Škoda 1100 OHC. «Цей автомобіль був фактично позбавлений шансу зробити власну гоночну кар’єру, і ми хочемо компенсувати це таким чином, щоб віддати йому належне», — каже дизайнер екстер’єру Франк Ле Гал. «Ми також хотіли вшанувати багату історію Skoda в автоспорті», – додає він.

Мрії стають реальністю
Для дизайнерів, які працювали над Vision Gran Turismo, це було певною мірою здійснення мрії. Практично всі в команді добре знають серію ігор Gran Turismo. Франк Ле Галл і Жюльєн Петісеньйор пам’ятають, як грали в першій частині багато років тому. «Ця гра розвинула мою пристрасть до автомобілів і моє бажання стати їх дизайнером», — коментує Петісеньйор. «Згодом я зрозумів, що було прикро і досить дивно, що бренд із такою видатною історією в автоспорті, як Škoda, не брав участь у цій легендарній грі», — додає Ле Галл.

Тож разом із Мартіном Портешом та кількома іншими колегами вони вирішили це виправити. Проект починався як така собі гра, ідею вони розробляли під час обідніх перерв. Але коли у них з’явилися ескізи та віртуальні моделі, вони показали їх головному дизайнеру Оліверу Стефані. «Я був вражений креативністю та деталізацією. І я одразу зрозумів, що ми маємо йти далі, що ми обов’язково повинні бути частиною гри», – каже Стефані. Завдяки його ентузіазму та співпраці з розробниками гри в Polyphony Digital проєкт вдалося реалізувати.

Тепер кожен може побачити результат і випробувати його на собі.